Kjære alle sammen! 

Vi har nettopp lagt bak oss det 52. landsmøtet – og jeg er så glad for at vi nå kan si «I de store ting enighet»!  Det er veldig fint å se at vårt medlemsdemokrati fungerer.

Tusen takk for tilliten, jeg gleder meg til tre nye år som organisasjonsleder sammen med vårt nyvalgte styre. 

Sammen går vi i front for kvinners helse og trygge lokalsamfunn!

Med vennlig hilsen

 

Marit Bjørnstad

organisasjonsleder

INNHOLD

Dette nummeret av N&N er langt, og det er fordi vi også rapporterer fra Landsmøtet. Sett deg ned med en god kopp kaffe eller te, og ta deg tid til å lese om alt det spennende som skjer!

Foruten landsmøtet skriver vi om blant annet 16-dagerskampanjen med rød knapp-alliansen, egenberedskapsuka og vervekampanje. Du kan lett manøvrere deg frem ved å se på mellomtitlene. 

LANDSMØTET

Norske Kvinners Sanitetsforenings 52. landsmøte i Tromsø

Helgen 27-29.september ble vårt 52.landsmøte avholdt i Tromsø. Totalt var det 480 deltagere på landsmøtet, hvorav hele 301 delegater som tok turen til «Nordens Paris» denne helgen. Vår forsvarsminister Bjørn Arild Gram var til stede under åpningen fredag og hilste landsmøtet og via video fikk vi en nydelig hilsen fra vår høye beskytter prinsesse Astrid, fru Ferner. Det var svært gledelig å se at det var så mange som tok ordet fra talerstolen under landsmøteforhandlingene, noe som resulterte i mange gode diskusjoner og vedtak. Under gis en kort oppsummering av noen av de viktigste vedtakene.

 

Nytt sentralstyre 2024-2027 ble valgt

  • Organisasjonsleder Marit Bjørnstad (Gjenvalgt)
  • 1. Nestleder: Helén Botnevik, Bergen sf, Vestland - Hordaland
  • 2. Nestleder: Annikken Kjær Haraldsen, Levanger unge sf, Trøndelag Nord
  • Styremedlem: Trine Steien, Harstad sf, Troms
  • Styremedlem: Therese Sivertsen, Sandnes sf, Rogaland
  • Styremedlem: Grete Høgvoll, Kongsberg sf, Buskerud
  • Styremedlem: Elisabeth Lyngås Nordbæk, Fredrikstad sf, Østfold
  • 1. Varamedlem: Anita Miric, Fjorden sf, Vestfold
  • 2. Varamedlem: Birgitte Skjørholm Dillan, Trøndelag Nord

 Ansattrepresentanter er Cecilia Skavlan. Som personlig valgt vara for Skavlan er Anne-Bente Stigen Berg.

 

Arbeidsutvalget (AU) består nå av

  • Organisasjonsleder: Marit Bjørnstad

  • 1.Nestleder: Helén Botnevik

  • 2.Nestleder: Annikken Kjær Haraldsen

Ny strategisk plan 2024-2027 (2030)

Ny strategisk plan 2024-2027 (2030) fikk navnet I front for kvinners helse -trygge og gode liv for alle. Sanitetskvinnene mot 2030. Med unntak av noen mindre endringsforslag, ble landsstyrets forslag vedtatt ved akklamasjon.

Justering av organisasjonens navn – til økt bruk av Sanitetskvinnene

Det ble vedtatt at formelt navn fortsatt er Norske Kvinners Sanitetsforening, men bruksnavnet blir Sanitetskvinnene. Forkortelsen blir NKS uten punktum, mens logo blir kløver med NKS. Endringer i lokalforeningenes navn utredes og forankres i organisasjonen frem til landsmøtet i 2027.

Gjennomgang av organisasjonens struktur

Landsmøtet gav landsstyret mandat til å nedsette et utredningsarbeid av fremtidig organisasjonsstruktur i NKS, som legges frem for landsmøtet i 2027.

  • Landsstyret skal før utredningsarbeidet igangsettes, vedta et budsjett for arbeidet med en utredning av organisasjonens struktur.
  • Landsstyret skal påse at de som involveres i arbeidet speiler medlemsmassen sin geografiske spredning.
  • En eventuell tittelendring fra organisasjonsleder til styreleder, eller annen tittel, skal være en del av gjennomgangen av organisasjonsstrukturen.

Vedtektsendringer

En rekke ulike vedtektsendringer ble vedtatt. Så fort protokollen er godkjent, vil strategisk plan og vedtekter bli oppdatert og publisert på nettsiden.

Medlemskategorier og medlemskontingent

Landsmøtet vedtok å opprettholde dagens medlemskategorier med tilhørende kontingent frem til neste landsmøte. Støttemedlemmer skal fremover knyttes opp til en lokalforening. Det ble vedtatt en vedtektsendring i § 17-2, som sier: «Stemmerett har alle medlemmer med fulle rettigheter som er innmeldt og har betalt kontingenten innen 1. februar for inneværende år og er da valgbare til tillitsverv i lokalforeningen de tilhører».

Resolusjoner

Landsmøtet vedtok fire nye resolusjoner, som du kan lese på foreningsnett:

  • Totalforsvaret bygges i fredstid – frivillige beredskapsorganisasjoner er grunnmuren.
  • Kjønnsnøytralitet gir ikke likestilling.
  • Vi trenger mer kunnskap om eldre kvinners helse.
  • Kvinner må få bedre tilgang på medisiner ved overgangsalder.

Kvinnehelseforskningprisen 2024 gikk til professor Kari Bø

Kvinnehelseforskningsprisen 2024 ble utdelt under festmiddagen på landsmøtet. Prisen gikk til professor Kari Bø, Dr. scient og fysioterapeut ved Norges idrettshøgskole, Institutt for idrettsmedisinske fag og Akershus Universitetssykehus, Kvinneklinikken.

Kari Bøe har hele sin karriere hatt et engasjement for kvinnehelse og hun har bidratt til feltet siden 1979. Hun har bl.a. i en årrekke forsket på bekkenbunnsproblematikk, behandling av inkontinens, korsryggsmerter og trening i et kvinnehelseperspektiv. Hun er en av verdens ledende eksperter på forskning innen sitt felt og har mottatt flere internasjonale utmerkelser og priser. Vi gratulerer Kari Bøe med prisen!

ORGANISASJON

Åpent møte med Malin og Marit

Som et ledd i økt samhandling og tettere dialog mellom sekretariatet og våre tillitsvalgte i lokal- og fylkesforeningene, inviteres det til faste digitale møter med Marit og Malin første onsdag hver måned.

Neste møte blir onsdag 6. november kl.18.00 - kl.19:00.

Det settes av én time hver gang med en innledning om et tema innen kvinnehelse, trygge lokalsamfunn eller økt samhandling. Deretter åpnes det for diskusjon og alle typer spørsmål.

Har du spørsmål om landsmøtet før denne tid, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med prosjektleder for landsmøtet; cecilia.skavlan@sanitetskvinnene.no

Husk å skrive inn navn og eventuelt foreningens navn ved pålogging.

Om dere har spørsmål / tilbakemeldinger eller forslag til temaer, ta gjerne kontakt med Tina Hjorth-Moritzsen: thm@sanitetskvinnene.no, mobil: 414 14 211.

Klikk her for å delta på møtet

 

Lite ambisiøst statsbudsjett for 2025

Budsjettet inneholder flere økninger til gode kvinnehelsetiltak, men det er ikke den store satsningen vi har ønsket oss. Beredskap generelt prioriteres, men økningen til omsorgsberedskap er beskjeden.

    Les mer her    

KAMPANJER

16.dagerskampanjen, i samarbeid med rød knapp alliansen

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og markerer starten på 16-dagers kampanjen. I 16 dager frem til 10. desember, menneskerettighetsdagen, gjennomføres markeringer, aksjoner, temamøter, foredrag, stands og lignende over hele verden for å synliggjøre og bekjempe vold mot kvinner og jenter. 

Som en del av Rød-knapp alliansen er vi med på denne kampanjen der vi deler poster i sosiale medier og deler ut røde knapper.

Kampanjen er også en fin mulighet til å synligjøre vårt arbeid. Dere kan for eksempel dele ut bokmerker (se bildet) sammen med røde knapper. Disse er fine å dele ut sammen med røde knapper på helsestasjoner, fastlegekontor, videregående skoler og andre steder. Ta gjerne kontakt med lokale politikere, ordførere og støttespillere.

For å få tilsendt bokmerke, ta kontakt med Magalie Fièvre: mf@sanitetkvinnene.no

Dere kan bestille Rød knapper i nettbutikken her: Rød knapp og brosjyre   

Merk at bakpapiret som holder Rødknappen er utdatert .Virke er ikke lenger medlem av alliansen. 

Les mer om alliansen her: Rød knapp-alliansen

For andre spørsmål rundt 16-dagers kampanjen, send mail til vold@sanitetskvinnene.no

 

 

    Les mer om håndsignalet som kan redde liv her    

Gratis medlemskap ut året 

Husk at fra den 1. november og ut kalenderåret er det gratis å bli medlem (kontingentkrav blir sendt i januar påfølgende år). Medlemskapet gjelder fra innmeldingsdato og ut året. 

Alle som melder seg inn etter den 1. november (2024) får første faktura i januar 2025.

Sekretariatet planlegger en digital kampanje fra 1. november til 31. desember som dere kan dele på deres konti i sosiale medier. Denne vil bli oppdatert i oktober på foreningsnett. Innleggene kan legges ut på Facebook, Instagram eller andre kontoer dere benytter.

 
Det finnes mange kreative måter å rekruttere medlemmer, men det viktigste er at det er tilpasset din forening. For mer informasjon ta kontakt på epost til: magalie.fievre@sanitetskvinnene.no

Les mer her: Vervekampanje - bli medlem nå, betal i januar 

Fastelavn 2025

Neste år starter fastelavnskampanjen lørdag den 15. februar og varer frem til fastelavnssøndag 2. mars. Vi oppfordrer foreningene til å begynne salget av fastelavnsris allerede den 14. februar på selve Valentinsdag, som er en god salgsdag.

Nye fjær er på vei til nettbutikken og det kan være lurt å bestille fjær og rismerker i god tid - helst allerede i november. Mange foreninger foretrekker de tradisjonelle fargene, men det kan være lurt å lage noen ris med store fjær og/eller «designfjær» for å teste salget av disse også. Følg med på foreningsnett – vi vil lage en mediesak som dere kan selge inn lokalt. Kanskje er det noen foreninger som trenger hjelp til å hente ris, og da er jo dette en fin anledning til å be om bistand til det.

I år har vi også bestilt store fjær etter ønsker fra noen foreninger, men med begrenset antall.

Ta kontakt med lokale medier og hør om de kan skrive om behovet for hjelp til plukking og/eller binding av ris. Vi har laget en tekst som dere kan justere til deres behov og sende til medier. Klikk på knappen under for å se teksten.

    Klikk her for å se teksten    

DIGITALE MØTER

Digitalt møte om psykososial ivaretakelse av frivillige


Onsdag 16. oktober kl.18.00 - 19.00. 
Vi inviterer til digitalt møte der vi presenterer et nytt e-læringskurs om psykososial ivaretakelse av frivillige. Lenke legges også på Facebook, i gruppen for Omsorgsberedskap og Forum.

Klikk her for å delta på møtet

 

Digitalt møte for førstehjelpsressursene


Onsdag 23. oktober kl.18.00 - 19.30. 
Halvårlig oppfølgingsmøte for førstehjelpsressursene. Lenke legges også på Facebook, i gruppen for Omsorgsberedskap.

Klikk her for å delta på møtet

AKTIVITETER

Egenberedskapsuka

Egenberedskapsuka markeres i uke 44. Da skal det rettes søkelys på egenberedskap, og det oppfordres til mye lokal aktivitet. Det kan være stand, besøke videregående skoler eller universiteter, quizer med mere.  Siden ungdom er minst forberedt på å håndtere en krise, kan dette være en ypperlig mulighet til å belyse temaet og gjøre de mer beredt. Husk å legge ut det dere gjør på Facebook.

Sjekk DSB sine sider og sikker hverdag for informasjon om de nye rådene. Ta kontakt med din kommune for mer informasjon og samarbeid. Kommunen har også oppdaterte brosjyrer med de nye rådene. Meld deg gjerne inn i den lukkede gruppen Egenberedskapsuka på Facebook, her kommer det mye nyttig informasjon.

Trygghetstreff brannsikkerhet for eldre

Midler for søknadsrunde for 2024 er tildelt og vi har over 50 planlagte treff i vente. Takk for engasjementet! Det kommer en ny runde for søknader i 2025 og vi håper enda flere omsorgsberedskapsgrupper vil delta da.

Det er også delt ut en del midler til fylkesberedskapskontaktene for å motivere, reise og opplæring i fylkene – her er det også nye muligheter i 2025.

Vi inviterer til opplæring om spørreundersøkelse til deltakere på trygghetstreff og undersøkelse blant våre frivillige fra Menon Economics.

Tirsdag 5. november kl.18.00 - 19.30. 
Hvordan bruke spørreskjema for deltakere på trygghetstreff.

Klikk her for å delta på møtet

Kløvertur

Vi er så heldige at vi har fått tilskudd fra Gjensidigestiftelsen for å bidra til fysisk aktivitet for eldre. Derfor er det viktig for oss å vite hva dere ønsker og trenger, og inviterer dere til å delta i en kartlegging av foreningenes behov. Håper at dere kan ta dere tid til å svare på noen enkle spørsmål.

På forhånd tusen takk!

Kontaktperson: Anne-Bente S. Berg, absb@sanitetskvinnene.no, 944 97 687

 

    Klikk her for å svare    

KVINNEHELSE

Kvinnehelsekontakter i alle fylker!

Vi er så stolte av at vi nå har kvinnehelsekontakter i alle fylker. Tusen takk til dere flotte kvinner som stiller og takk til fylkesstyrene som har fremmet kontakter. Noen fylker har valgt å ha flere kvinnehelsekontakter, mens i andre er det én.

Hva skal kvinnehelsekontaktene gjøre?

Kvinnehelsekontaktene skal kunne holde foredrag om kvinnehelse, ha oversikt over sanitetsforeningenes aktiviteter på kvinnehelse og relevante foredragsholdere og samarbeidspartnere i fylket. Vi er fortsatt i startgropa av arbeidet, men ta gjerne kontakt med dem for å høre hvordan dere kan samarbeide. For spørsmål om kvinnehelsekontaktene, ta kontakt med Siri.relling@sanitetskvinnene.no. Se oversikt over alle kvinnehelsekontakter med e-postadresser ved å klikke på knappen under.

    Oversikt over Kvinnehelsekontakter    

ØKONOMI OG ADMINISTRASJON

N.K.S. Fond 

 Kontonummer  

 Vippsnummer 

Kvinnehelseforskningsfondet 

 1506.52.24787 

8088 

Forskningsfondet for barn og unge 

1506.52.24817 

724989

 

 
 
Vinduer